Truus de Vries

Home > Over mij > Bio

Studie en werk

Ik ben 9 mei 1986 in Leeuwarden geboren en opgegroeid op de Lytse Geast. Van 2004-2010 heb ik aan de Rijksuniversiteit Groningen communicatiewetenschappen en Friese taal en cultuur (cum laude) gestudeerd. Ik heb toen met Jurrit Jan de Jong, Dirk Jan Muntendam en Geart Tigchelaar de studievereniging Skanomodu opgericht. In 2015 is Skanomodu omgezet in het internettijdschrift Y-skrift.

Van 2011-2014 heb ik als taalkundige op de Fryske Akademy gewerkt. Hier heb ik onderzoek gedaan naar meertaligheid in het onderwijs in Friesland en Baskenland. Verder heb ik met collega's congressen georganiseerd op het gebied van minderheidstalen, sociale media en onderwijs. In 2012-2014 heb ik meegewerkt aan de internetgrammatica Taalportaal. In 2014 zijn mijn collega Joke Weening en ik naar Zuid-Afrika geweest om daar de Afrikaanse tak van Taalportaal mee op te zetten.

In 2013 en 2014 heb ik in de jury gezeten van "It moaiste Fryske wurd".

Sinds april 2014 werk ik als communicatiemedewerker bij gemeente Súdwest-Fryslân. Ik heb daar ook vier uur Fries onder mijn hoede.

Muziek

In mijn vrije tijd componeer ik af en toe. Daarnaast speel ik piano in het folkensemble Edis en treed op met mijn vriend Rob du Jardin. Rob en ik hebben verschillende instrumentcombinaties: viool-piano, trompet-piano, viool-orgel, trompet-orgel en quatre-mains orgel of piano.

Ik ben vijf jaar (alt)violist geweest in Salonorkest Sinnema en heb op (alt)viool ingevallen bij het Fries Kamerorkest. Daarnaast heb ik altviool gespeeld in het strijkkwartet Seconda Scelta.

Schrijven

In de biografie Everything Came To Me heb ik het levensverhaal van mijn schoonmoeder Rachel Faltin-Székely, die in Zwitserland woont, opgetekend. De biografie is samen met mijn moeder haar boek It is stjerrend wier, heite in 2015 uitgekomen. In dit boek heeft mijn moeder verhalen van mensen uit alle hoeken van Friesland opgetekend.